Om jag satt i riksdagen

Om jag satt i riksdagen skulle jag ställa mig upp.

För jag tror inte att min rumpa eller rygg skulle må bra av att jag satt ner i fyra år.

Och när jag ställde mig upp skulle jag be mina riksdagskamrater göra detsamma. För jag tror inte heller att de skulle må bra av att sitta i riksdagen i fyra år.

Och när jag ställde mig upp skulle jag se hur traditionell och tråkig riksdagen är inuti. Så jag skulle köpa blommor, från min privata höga lön som riksdagsledamot, och göra mitt arbetsrum till ett bollhav och akroyogarum för mina kollegor. För jag tror en behöver vara kreativ om en ska fatta beslut som hjälper nio miljoner människor att må bra.

Och när jag ställt mig upp skulle jag se hur många som sitter ner omkring mig i samhället, fast vid sina datorer, med kutade ryggar. Och att vi i riksdagen beslutat om lagar så att nya människor – glada, friska, spralliga barn – skulle sättas i en skolbänk och sedan sitta där i inte 4, 5, 6 timmar, utan 9, 10, 11, 12 ÅR. Och att vi sedan ska vidta åtgärder för att få bukt med ohälsan!

Så om jag stod i riksdagen skulle jag arbeta för att alla unga i Sverige skulle få motionera på dagtid i skolan – att inte en gymnastik-, dans- eller idrottslärare gick arbetslös i detta land. Och jag skulle bygga om alla platta asfaltsskolgårdar till gröna oaser och kullar med växter, träd och stockar att balansera på och springa i. För människan är gjord för att röra på sig, allt annat är förtryck av vår natur. Så med daglig motion skulle människorna i skolan inte bara må bättre fysiskt och mentalt, de skulle även lära sig mer – det visar forskning.

Så när jag stått i riksdagen ett tag skulle jag inse att jag inte heller är gjord för att stå stilla, utan för att röra mig. Så jag skulle börja dansa och införa lunchbeat – disco – i riksdagen eftersom mina kollegor nog också skulle må bra av lite rörelse mellan alla pappersluntor att läsa. Lite blodcirkulation har ju aldrig gjort lagarna sämre!

Och jag skulle titta ut genom fönstret och se hur allvarliga och stela många människor är i samhället, så jag skulle införa statsligt finansierat lunchdisco på alla allmänna platser och offentliga arbetsplatser, och ge skattereduktioner åt alla företag som gav sina anställda friskvård, gymkort, löparskor, promenadtid i naturen och en liten danshörna på kontoret – för när man rör sig i kroppen, rör det sig i knoppen!

Och när jag dansat ett tag i riksdagen skulle jag bli varm och svettig och behöva en dusch. Och när jag duschat och blivit ren skulle jag se ut genom fönstret och så mycket skräp och smuts som man där utanför i staden – i luften, på marken, i vattnet! Skräp och gifter som vi människor tagit dit och bara låter vara kvar, kanske i tusentals år, för att vi är lata och okunniga.

Så jag skulle säga att vi kan ju inte välkomna någon hem till oss om det ser ut så här – vi måste ju göra rent! Att vi måste sluta producera så mycket skräp, vad ska våra barnbarn säga? Och sluta hälla i oss så mycket farliga kemikalier – och hälla dem på oskyldiga också – växter, djur och natur!

Så jag skulle säga att jordens resurser och energikällor är det viktigaste vi har att ge vidare till nästa generation. Så jag skulle införa skatter på allt som använder av jordens begränsade energikällor så att onödiga uttag var olönsamma, göra all matbespisning i offentliga inrättningar ekologisk och vegetarisk så långt det gick, och sedan skulle jag ta en vattenspruta med tvål i och gå runt och spruta på alla företagschefer tills de slutade använda besprutningsmedel i den mat de producerade eller farliga kemikalier i sina produkter.

Om jag var i riksdagen skulle jag se att jag var innanför dess väggar men jag skulle inse att jag framförallt var i mitt medvetande, i min kropp.
Och jag skulle vilja ha det medvetandet så rent som möjligt för att kunna se världen klart och fatta så bra beslut som möjligt. Så jag skulle sätta mig och meditera dagligen och träna min sinnesjämvikt för att rena mitt sinne från smuts.
Och jag skulle se så mycket förvirrig, sorg, ilska och vilda begär som finns i människor omkring mig och i samhället som orsakar så mycket lidande, orättvisor och krig.

Så jag skulle föreslå alla inom offentlig förvaltning att gå en meditationskurs för att må bättre och ha ett klarare sinne. Och jag skulle föreslå att enkel meditation introducerades i alla landets skolor för det skulle göra susen med elevernas koncentrationsförmåga och möjlighet att må bra, lära sig och utvecklas till friska, glada och kloka individer.

Ja det skulle jag göra, om jag var, rörde mig, stod eller satt i riksdagen.

 

Vad skulle du göra?

 

Skriven maj 2014

Leave A Comment